Kurs: Trummor 1

Antalet lektioner: 29

06 Grepp och grundslag

Nybörjare09:13
med Fredrik Österberg

Grepp:
Det finns flera sätt att hålla i trumstockarna. Det allra vanligaste sättet – och det som Fredde rekommenderar att du gör – är att du håller s.k. ”matched grip”. Bägge stockarna hålls då på exakt samma sätt.
 
Tumme och pekfinger håller i stocken mitt emot varandra och fungerar likadant som en gungbrädeaxel; de övriga tre fingrarna ligger runt stocken – de håller inte i utan vilar löst emot den. Det är tumme och pekfinger som gör jobbet.
 
Ett annat sätt att hålla stockarna på är s.k. ”traditional grip”. Detta sätt var vanligare förr i tiden då trummisarna marscherade – trumman hängde då på snedden via ett s.k. gehäng. Detta sätt att spela på används främst idag av jazztrummisar.
 
Avspänning och sound:
Låt armarna hänga längs med kroppen, avspänt så att du inte får någon spänning i axlar eller armar. Du får då lite luft emellan armbågen och kroppen. Stockarna bildar då en spets ovanför trumman (de ligger alltså inte parallellt med varandra) och du kommer att få ett bra och avspänt sound.
Håll även så avspänt du kan i själva stocken, om du nyper åt får du ett dämpat och instängt sound och du kommer också att få problem med studsen. Spänn av för ett bra sound och en god teknik.

Utgångsläge:
Trumstockarna hänger och vilar bekvämt ovanför trumskinnet, ca en till två cm ovanför. De hänger parallellt, dvs. ingen stock är framför den andra. Du är då beredd att börja spela.

Grundslag:
Det finns fyra olika grundslag som trumspelet bygger på. De olika slagen ger olika styrka (volym) och de förbereder dig också för nästa slag.
  1. Fullt slag – börjar i högt läge och slutar i högt läge. Används när du spelar starkt och som sedan skall följas upp med ett nytt starkt slag.
  2. Nedslag – börjar i högt läge och slutar i ett lågt läge nära skinnet (utgångsläge). Används när du spelar starkt och som sedan skall följas upp av ett svagt slag.
  3. Uppslag – börjar i lågt läge (utgångsläge) och slutar i högt läge. Används när du skall spela svagt och som sedan skall följas upp av ett starkt slag.
  4. Tapslag – börjar i lågt läge (utgångsläge) och slutar i lågt läge (återigen utgångsläge). Används när du skall spela svagt och som sedan följas upp med ett nytt svagt slag.

10 Övningsplattor & uppvärmningsövningar

Nybörjare09:10
med Fredrik Österberg

 

När du skall öva – antingen hemma eller om du är på resande fot – är det toppen att öva teknik på så kallade övningsplattor. De är lätta att bära med sig och de stör inte grannar.
Det finns en mängd olika varianter, de kan ha skumgummi i botten så att du kan placera dem på ett bord och de har också ofta ett fäste under så att du kan sätta fast dem på ett stativ. De studsar också olika bra, vissa studsar nästan inte alls medan andra studsar betydligt bättre än en vanlig trumma. Om du skall köpa din första övningsplatta så köp en som studsar så likt en vanlig virveltrumma som möjligt. Detta för att du skall få känslan och studsen så nära en riktig trumma som möjligt.

Uppvärmningsövningar:

 

  1. Måla väggar. Denna första uppvärmningsövning är till för att mjuka upp hela armen – från axeln ned till handleden – samtidigt som du övar upp rörelsen som du senare kommer att ha stor nytta av (pisksnärtsrörelsen).  Gör såhär: Stå upp. Placera armen längs utmed kroppen. Dra stocken långsamt uppåt, tänk att druvan (spetsen på stocken) sitter fast i golvet i en gummisnodd – du skall uppleva att det är ”tungt” att dra stocken uppåt. Druvan skall så sent som möjligt peka uppåt, d.v.s. du rullar först upp axeln därefter armbågen och slutligen handleden. Till sist skall stocken peka rakt uppåt. Därefter är det dags att dra ned stocken igen. Samma känsla här fast nu tänker du att gummisnodden från druvan på stocken sitter fast i taket. Du drar långsamt ned armen via axel, armbåge och slutligen handled så att stocken tillslut pekar rakt ned i marken. Tänk hela tiden att stocken sitter fast i taket eller golvet och att du får ”ta i” för att nå till nästa position. Gör övningen tre till fem gånger med varje arm.
  2. 10-1-10. I denna övning övar du på att studsa avspänt med stocken samtidigt som det är en övning för hjärnan. Gör såhär: Spela första tio slag med höger hand och följ därefter upp med tio slag i vänster hand. Fortsätt sedan med nio slag i höger hand och sedan nio slag i vänster hand. Spela sedan på detta sätt och minska antalet slag med ett tills du spelar ett slag med varje hand. Därefter stegrar du antalet slag i varje hand tills du kommer till tio igen. Gör hela övningen i ett lagom tempo och styrka där du inte behöver anstränga dig. Fokusera på att spela avspänt.
  3. 5 x 1. I denna uppvärmningsövning spelar du fem olika moment i en minut vardera. Det passar utmärkt att spela till din favoritmusik, då blir det roligare och du kommer att spela i ett jämnt tempo. Gör såhär: Första moment: spela enbart med höger hand. Andra moment: spela enbart med vänster hand. Tredje moment: växla mellan höger och vänster hand, vartannat slag. Fjärde moment: spela två slag med varje hand (dubbelslag). Femte moment: spela paradiddle, dvs höger, vänster, höger, höger, vänster, höger, vänster, vänster. Om du gör denna övning i början av din trumkarriär kan du hoppa över femte momentet med paradiddlen och lägga till det när du har lärt dig att börja spela paradiddlar.

 

 

28 Åttondelsvariationer

Medel09:52
med Fredrik Österberg

Nu har du lärt dig tio åttondelskomp. För att variera dessa komp ytterligare får du här tio variationer att prova till dina åttondelskomp.

 

  1. Spela på ridecymbalen istället för på hi-haten.
  2. Spela höger hand på golvpukan istället för på hi-haten.
  3. Spela höger hand på ridecymbalen samtidigt som du spelar fjärdedelar med vänster fot i hi-haten. Nu använder vi fyra kroppsdelar i ett och samma komp – här krävs det bra koordination!
  4. Spela höger hand på ridecymbalen samtidigt som du spelar åttondelar med vänster fot i hi-haten. Höger hand och vänster fot spelar alltså samma rytm.
  5. Spela höger hand på ridecymbalen. Träffa alla pulsslag på klockan i mitten av cymbalen samt de övriga slagen på själva cymbalen (mitt emellan klockan och kanten). Du får då ett bra driv i ditt komp.
  6. Spela höger hand på hi-haten. Släpp lite på hi-haten genom att trampa löst på pedalen så att cymbalerna ligger och skaver emot varandra med ett skramligt ljud. Rockigt, smutsigt och tungt!
  7. Accenter. Spela höger hand på hi-haten (som nu återigen är stängd). Spela alla pulsslag starka och alla off-beat slag svaga. Du spelar nedslag som följs av ett uppslag och så vidare.
  8. Accenter på off-beat. Spela höger hand på hi-haten, nu vänder vi på rytmen och spelar accenter på alla off-beat slag (de slag som inte är pulsslag). Du spelar nu uppslag som följs av ett nedslag och så vidare.
  9. Hi-hatlyft på pulsslagen. Prova att lyfta hi-haten (med hjälp av pedalen) på alla pulsslag. Stäng den på alla off-beat slag. Tänk upp – ner – upp – ner på alla åttondelar.
  10. Hi-hatlyft på off-beat. Prova istället att lyfta hi-haten på alla off-beatslag. Du får då ett typiskt discokomp. Använd gärna accenter i handen på de slag som du spelar på hi-haten vid lyftet. Då blir soundet tydligare.